VIKTIGT INFÖR RESAN

Det är viktigt att ha alla sina handlingar redo innan resan, därför är det viktigt att vara ute i god tid och kontrollera om man behöver söka visum för de resmål du som kund kommer att besöka. Ibland kan det hända att du även behöver visum för att kunna mellanlanda i ett annat land. Var därför ute i god tid.

Vi på Axess kan rekommendera att du som kund besöker Polisens hemsida eller www.cometconsular.se . Här kan du kontrollera om du behöver söka visum. Här finner du även information om passregler. Dessa tjänster tillhandahålls av andra reseföretag än Axess Resebyrå och vi ansvarar inte för den information som lämnas där. Om du är osäker bör du kontrollera med respektive lands ambassad. Du är även välkommen in på kontoret, här kan vi besvara alla dina frågor i lugn och ro.

Från 1 April 2016 måste alla passagerare inneha ett e-pass vid resa till eller via USA enligt Visa Waiver Program (VWP) samt inneha en godkänd ESTA-ansökan. Ett e-pass, som har en särskild symbol på passets framsida, är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. E-passet utfärdas av behörig myndighet och måste uppfylla internationella normer för säkerställande och lagring av information om innehavaren. Passen kommer att kontrolleras manuellt på flygplatsen.

• Du måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA.

• Om du inte har ett maskinläsbart pass, eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar, måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa.

USA har infört noggranna regler för besökare. Detta på grund av det säkerhetsläge som råder.

Som svensk medborgare är man befriad från att behöva söka visum.

Men du måste ändå göra en förenklad registrering för inresa. Så kallad ESTA-registrering.

Du gör det via internet. Registrering kostar för närvarande 14USD och måste göras i god tid före resan, dock senast 72 timmar innan planerad ankomst till landet.

ESTA-registrering nödvändig. Här kan du registrera dig. Ha ditt kreditkort till hands.

Olika regler gäller för andra länders medborgare. Hör med oss om du inte är svensk medborgare.

När du vill boka din resa till USA är det bra, om du redan från början kan uppge följande detaljer ur ditt pass:

  • Var är passet utställt.
  • När är passet utfärdat.
  • Passnummer.
  • Ditt födelsedatum.
  • Passets sista giltighetsdag.
  • Ditt namn exakt som det är skrivet i ”datatexten” längst ner på fotosidan.

Dessa uppgifter måste finnas med i bokningen för att biljetten ska kunna aktiveras till giltig färdhandling.

Observera att dessa uppgifter behövs även om du bara mellanlandar i USA för vidare färd till annat land.

Nytt från april 2012 gäller att uppgifterna även krävs bara man flyger över USA-territorium, oavsett om man landar där eller ej.

Det är också bra om du kan uppge fullständig adress för din första övernattning i USA. Det underlättar vid incheckningen på flygplatsen om den uppgiften finns i din bokning

Från och med den 15 mars 2016, måste medborgare från länder som inte behöver visum till Kanada, registrera ett så kallat Electronic Travel Authorization (eTA) innan ankomst till, eller transitering genom Kanada.

eTA liknar ESTA-rutinen. Resenärer ansöker individuellt på nätet. Det kostar 7 CAD, och kan betalas med Visa, Mastercard eller American Express. eTA gäller i 5 år.

Mer information finns på eTA-sidan med videopresentation och anvisningar.

När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). På resor inom Norden behöver du dock inget kort.
I länder utanför EU/EES och Schweiz har du med några undantag inte rätt till vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver du en privat reseförsäkring skriver Försäkringskassan på sin sajt.

EU-kort kan du kostnadsfritt beställa här.

För att få ett heltäckande skydd, kan du teckna olika typer av tilläggsförsäkringar hos oss.

Vi samarbetar med ERV, välkänt och etablerat sedan decennier.

Villkor